Kwaliteitszorg
Zorg & Wegwijs: Kwaliteit en Betrokkenheid
Bij Zorg & Wegwijs streven we ernaar om onze werkzaamheden op een veilige, betrouwbare, deskundige en betrokken manier uit te voeren, met een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Het voldoen aan de eisen van onze belanghebbenden, waaronder wettelijke en regelgevende kaders, vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt.
Om dit te waarborgen, hebben wij een Kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) geïmplementeerd en een contextanalyse uitgevoerd. Hierin zijn zowel interne als externe factoren meegenomen, evenals de wensen en behoeften van onze belangrijkste partners. Dit systeem sluit aan bij ons HKZ-certificaat, dat de kwaliteit van onze zorgverlening onderstreept.
Het managementteam van Zorg & Wegwijs stimuleert een doelmatige en consistente toepassing van het KMS binnen de organisatie. Dit doen we door de benodigde middelen beschikbaar te stellen en initiatieven voor voortdurende verbetering actief te ondersteunen. Om de beoogde resultaten van het KMS te behalen, zijn er proces- en prestatie-indicatoren vastgesteld die twee keer per jaar worden geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Daarnaast voeren we jaarlijks audits uit om de effectiviteit van ons systeem te toetsen.
Vrijwillige Zorg en Vrijheidsbeperking
Zorg & Wegwijs verleent zorg aan cliënten die vrijwillig kiezen voor ondersteuning. In sommige situaties kan het voorkomen dat cliënten het niet volledig eens zijn met de zorgverlening of dat, in goed overleg met de cliënt, mantelzorgers en andere zorgverleners, zorg nodig is die als vrijheid-beperkend wordt ervaren.
Onze werkwijze sluit het toepassen van gedwongen zorg in principe uit. Indien een cliënt zorg nodig heeft die vrijheid-beperkende maatregelen vereist, zullen wij de cliënt doorverwijzen naar een passende zorginstelling. Als een ketenpartner dergelijke maatregelen toepast bij een cliënt van Zorg & Wegwijs, wordt dit zorgvuldig vastgelegd in het cliëntdossier.
Klachtenregeling
Bij Zorg & Wegwijs hanteren we een wettelijk vastgestelde klachtenprocedure.
Wat kun je doen bij een klacht?
Bespreek de klacht met je zorgverlener
De snelste en vaak meest effectieve manier om een klacht op te lossen, is door deze direct met je zorgverlener te bespreken. In veel gevallen kan een open gesprek al tot een oplossing leiden.Kom je er niet uit? Dien een klacht in bij Klachtenportaal Zorg
Als je het lastig vindt om de klacht rechtstreeks met je zorgverlener te bespreken, of als het gesprek niet tot een oplossing heeft geleid, kun je jouw klacht indienen bij Klachtenportaal Zorg. Hier word je geholpen door een onafhankelijke klachtenfunctionaris.Bemiddeling door een klachtenfunctionaris
Een klachtenfunctionaris helpt je bij het verwoorden van je klacht en zoekt samen met jou en de zorgaanbieder naar een oplossing. Indien nodig kan er een gesprek plaatsvinden waarbij de klachtenfunctionaris aanwezig is.Verdere stappen
Als er geen passende oplossing wordt gevonden, is er de mogelijkheid om de klacht voor te leggen aan de geschillencommissie KPZ.
Voor meer informatie en het indienen van een klacht kun je terecht bij de hieronder genoemde website.
